Voorbeeldprojecten

Toezeggingen 2021 / 2022 / 2023

Toezeggingen onder andere aan:

Ode aan de vrijwilligers Kinderboerderij Emmelerbos

Ode aan de vrijwilligers 2022 Mannencentrum NOP

Project: Orgel voor Hof van Smeden

Jaar: 2023

Initiatief: Tweedehands orgel

Aanvrager: Hof van Smeden

Bewoners en vrijwilligers van Woon-Zorgcentrum Hof van Smeden hebben op 27 februari 2023 op feestelijke wijze een orgel in gebruik genomen.
Dit gebeurde tijdens de wekelijkse zangmiddag van het Hofkoor, het koor van Hof van Smeden. Locatiemanager Ina Beenen benadrukte in haar openingswoordje het belang van dit orgel. Zo wordt naast het Hofkoor, ook gebruikgemaakt van het orgel tijdens de wekelijkse kerkdiensten van de protestantse kerk en tijdens de eucharistieviering van de katholieke kerk. De organisten gaven tijdens de ingebruikname een demonstratie van de vele mogelijkheden die dit orgel biedt. Daarna trad het Hofkoor op. Zichtbaar was de ontspanning die zingen oplevert. Het orgelspel is daarbij van grote waarde.
Door een gift vanuit het SBBK-fonds was het mogelijk dit tweedehands orgel aan te schaffen.

Project: Bewonersbus voor Stichting Cliëntenvervoer Zorggroep Oude en Nieuwe Land

Jaar: 2022

Initiatief: Bewonersbus

Aanvrager: Stichting Cliëntenvervoer ZONL

Bram Troost van Stichting Cliëntenvervoer Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) is blij dat o.a. SBBK financieel heeft bijgedragen aan de nieuwe bus voor het vervoer van bewoners van woonzorglocaties. Deze bus is voorzien van moderne rolstoelplekken met lift. Met de nieuwe bus kunnen bewoners van de verschillende woonzorglocaties van ZONL in de Noordoostpolder en Steenwijkerland weer heel wat uitstapjes maken. „Bewoners kunnen gebruikmaken van de bussen voor bijvoorbeeld privé-uitjes, bezoek aan artsen, het ziekenhuis, de kapper, een markt of een andere bestemming. Daarnaast worden de bussen ingezet voor groepsactiviteiten en bewonersvakanties”, vertelt Bram Troost. „We vinden het fijn dat we dit mogelijk kunnen maken voor de bewoners van de woonzorglocaties.”

Stichting Cliëntenvervoer werkt met ongeveer 15 betrokken vrijwilligers. Bram Troost: „Zeven dagen per week staat een team van vrijwilligers/chauffeurs klaar om bewoners naar de gewenste bestemming te rijden en eventueel weer op te halen. De chauffeurs begeleiden bewoners vanaf de voordeur tot aan de plaats van bestemming. Eventueel kan de chauffeur op de bewoner blijven wachten tijdens een huisarts- of ziekenhuisbezoek. Een eventuele begeleider kan kosteloos meereizen. We zijn de organisaties die een gift hebben gedaan enorm dankbaar dat ze dit mede mogelijk hebben gemaakt.”

Project: Duofiets voor Het Revelsanthuis

Jaar: 2022

Initiatief: Duofiets

Aanvrager: Het Revelsanthuis Emmeloord

Het Revelsanthuis in Emmeloord, onderdeel van Dagelijks Leven, heeft voor de bewoners een duofiets gekocht. Die is van toegevoegde waarde voor het welzijn van de bewoners. In het Revelsanthuis wonen mensen met dementie in een kleinschalige setting. De zorgmedewerkers vinden het belangrijk om de bewoners en hun familie te kennen, zodat ze weten wat een bewoner graag doet. Zo kunnen ze samen tot een daginvulling komen. Een duofiets biedt daarbij veel mogelijkheden. Samen met familie of vrijwilligers eropuit. Zomaar een rondje in de wijk fietsen of bij mooi weer samen op de duofiets naar een terrasje. Heerlijk bewegend in de buitenlucht en even in een andere omgeving. De bewoners genieten ervan! Door een bijdrage vanuit o.a. het SBBK-fonds is de aanschaf van deze duofiets mogelijk geworden.

Project: Qwiek.up voor Peppelrode

Jaar: 2022

Initiatief: Qwiek.up

Aanvrager: Peppelrode / Triade-Vitree

Activiteitencentrum Peppelrode in Emmeloord heeft voor de cliënten een Qwiek.up aangeschaft. Dit apparaat is een welkome aanvulling om belevingsgerichte zorg te kunnen bieden. In het activiteitencentrum wordt dagbesteding geboden aan tieners en volwassenen met een verstandelijke beperking. Uitgangspunt daarbij is het ontwikkelen, verbeteren en behouden van vaardigheden. Tegelijkertijd is het belangrijk om ontspanning te bieden. Eén van de hulpmiddelen daarbij is de Qwiek.up. Dit apparaat projecteert beelden op de muur of het plafond, al dan niet ondersteund met geluid of muziek. Door deze beelden worden de cliënten actief of juist rustig. Zodoende kan het apparaat ingezet worden al naar gelang de behoefte van de cliënt. De aanschaf van de Qwiek.up is mede mogelijk gemaakt door een donatie vanuit het SBBK-fonds.

Project: Lichtjesavond Ens

Jaar: 2022

Initiatief: Lichtjesavond Ens

Aanvrager: Ens

Zaterdag 19 november 2022 is op de begraafplaats in Ens voor de eerste keer een Lichtjesavond gehouden. Bezoekers kregen gelegenheid om in gedachten stil te staan bij overleden dierbaren. Ruim voor aanvang stonden mensen van alle leeftijden klaar voor de wandeling langs sfeervol verlichte paden op de begraafplaats. Ook was voor achtergrondmuziek gezorgd.

De basisscholen in Ens hebben tijdens de lessen aandacht besteed aan rouw en verlies. De Happy Stones, die de leerlingen daarbij maakten, werden tijdens de lichtjesavond in een hart van lichtjes voor de urnenmuur gelegd. De avond bood de bezoekers, ieder op zijn eigen manier, mooie momenten van herinnering. De gesprekken tijdens de koffie gaven troost en verbinding. Deze avond werd mede mogelijk gemaakt dankzij o.a. een bijdrage uit het SBBK-fonds.

Project: Nieuw paard voor Balansruiters

Jaar: 2022

Initiatief: Nieuw paard voor rijlessen mensen met een beperking

Aanvrager: Balansruiters Emmeloord

Dankzij o.a. een donatie door SBBK Noordoostpolder heeft stichting ‘Balansruiters’ een nieuw paard kunnen aanschaffen, Lizzy. Lizzy is één van de zeven paarden waarop mensen met een beperking paardrijles krijgen. Lizzy is lief en zadelmak.  Nu ze wat ouder is, ze is 15 jaar, is zij rustiger geworden, wat goed van pas komt tijdens de paardrijlessen. Bij de Balansruiters zijn veel vrijwilligers actief. Ook zij genieten van de paardrijlessen. Het paard is daarbij de verbindende factor. Paardrijles biedt voor de ruiters ontspanning en contact met het paard en anderen. Het versterkt hun gevoel van eigenwaarde, omdat zij, net als valide mensen, kunnen deelnemen aan deze sport.

Vrijwilligers kunnen bij de Balansruiters iets betekenen voor mensen met een beperking. Ruiters en vrijwilligers zijn samen met het paard in beweging. Dat geeft veel voldoening. Eén vrijwilliger daarover: “Fantastisch om te zien hoe er connectie ontstaat tussen ruiter en paard, met als gevolg blije gezichten. Daar doe je het voor!” De vrijwilligers verzorgen verder de paarden, de stallen, de paardenbak en nemen bestuurlijke activiteiten op zich. www.balansruiters.nl

Met de bijdrage stimuleert SBBK Noordoostpolder het welzijn van ruiters en vrijwilligers van de Balansruiters.

Project: Polderwind

Jaar: 2021

Initiatief: Realisatie kunstwerk Polderwind

Aanvrager: Promotie Commissie Marknesse

Op initiatief van bewoners van Marknesse (Promotie Commissie Marknesse) en veel vrijwilligers is dit kunstwerk tot stand gekomen met ondersteuning van fondsengeld van de SBBK.

 

Project: Duofiets woonzorgcentrum Wittesteijn

Jaar: 2019

Initiatief: Duofiets Wittesteijn

Aanvrager: Woonzorgcentrum Wittesteijn

Dankzij de Stichting Beheer Voormalig Bezit Kruisvereniging (SBBK) Noordoostpolder beschikt woonzorgcentrum Wittesteijn over twee prachtige duo fietsen. De SBBK zorgde voor trapondersteuning bij de ene fiets en schonk ook nog een tweedehands duofiets met ondersteuning. Sindsdien trekken de bewoners er regelmatig op uit in Emmeloord. Welzijnsmedewerker Anneke van Keulen en welzijnsassistente Aukje Kooij hebben het er maar druk mee. “Door de ondersteuning kan iedereen er nu makkelijk op fietsen,” vertelt Anneke. “Zonder ondersteuning kom je geen brug of heuvel op.”

Iedereen mag de fietsen gebruiken: vrijwilligers, personeel, familie, ja zelfs de buurt mag erop fietsen. Zo’n eerste keer is wel even wennen, blijkt. Aukje: “De reactie bij bewoners is vaak: ‘Oh nee, dat durf ik niet.’ Maar als we ze eerst rustig eens laten zitten en we doen een klein rondje voor het huis, dan is het vaak al in orde. Dan vindt men het geweldig.” Dankzij de fietsen wordt de wereld voor de bewoners een stuk groter. “Nu zijn ze niet meer veroordeeld tot het terras, maar kunnen ze heel Emmeloord verkennen. De Urkervaart is binnen handbereik,” legt Anneke uit. Maar er zijn veel meer voordelen van de fiets op te noemen. Aukje: “De bewoners krijgen hun dagelijkse portie beweging. Het is ideaal voor mensen die onrustig zijn. Die onrust verdwijnt zodra we de weg op zijn. Verder is het natuurlijk een mooie dagbesteding en je hebt samen enorm veel plezier.”

In het straatbeeld is de duofiets inmiddels een vertrouwd gezicht. “Op de fiets kunnen de bewoners ontspannen om zich heen kijken. Ze zwaaien naar alles en iedereen en automobilisten zwaaien en toeteren net zo hard terug,” vertelt Aukje. “En als we terugkomen in Wittesteijn dan hebben ze hele verhalen. Laatst heb ik met vier mensen achter elkaar rondjes gefietst. Dat was in één woord: ge-wel-dig!” Anneke knikt. “Als zij blij zijn, ben ik ook blij.”

Project: Rode Kruis Noordoostpolder

Jaar: 2019

Initiatief: Nieuwe AED en reanimatiepoppen voor het Rode Kruis Noordoostpolder

Aanvrager: Rode Kruis Noordoostpolder

Het Rode Kruis Noordoostpolder heeft een nieuwe AED (Automatische Externe Defibrilator), 2 reanimatiepoppen en drie oefen-AED’s kunnen aanschaffen dankzij een gift van de Stichting Beheer Voormalig Bezit Kruisverening Noordoostpolder (SBBK).
De organisatie kan de AED inzetten voor noodsituaties tijdens sportwedstrijden, evenementen, enz.

Het Rode Kruis richt zich op het verstrekken van noodhulp en evenementenhulp. Een belangrijk onderdeel van de opleiding en training van de vrijwilligers is het leren reanimeren en het gebruik van de AED. De vrijwilligers zijn allemaal in het bezit van een EHBO-diploma, vaak met diverse specialisaties.

Op 21 november 2019 heeft het Rode Kruis NOP uit handen van Klaas Wester van het SBBK het materiaal ter waarde van € 5.000 ontvangen.

Aanvraag indienen

Het is mogelijk zelf een aanvraag in te dienen voor financiële ondersteuning van uw project.