Nieuwe aanvragen

In 2022 houdt het bestuur van de SBBK 4 vergaderingen waarin besluiten worden genomen over de aanvragen voor fondsengeld. Op maandag 10 oktober is de eerstvolgende vergadering. U kunt tot en met 7 oktober aanvragen indienen voor fondsenwerving voor projecten en activiteiten op het gebied van zorg en welzijn in de Noordoostpolder.

Voorbeeldprojecten

Een overzicht van recent uitgevoerde projecten.

Toezeggingen 2020 / 2021

Toezeggingen onder andere aan:

 • Hoeve Marant - Cradle
 • Ens & Co - Bloembakken
 • Triade Vitree - TV
 • Zorgboerderij "De Bosrand"  - Atributen snoezelruimte
 • Dorpsbelang Ens - Urnenmuur begraafplaats
 • Dorpsbelang Luttelgeest - Pannakooi
 • Zorgboerderij "Op de Wurf"  - Boombank
 • Toon Hermanshuis - Activiteiten
 • MFC Rutten - Inrichting keuken
 • Stichting Kinderboerderij Emmelerbos - Zonnepanelen
 • Stichting Bijzonder Waardevol - Opstartsubsidie
 • InteractContour - Duofiets

Ode aan de vrijwilligers Zorgboerderij "Op de Wurf" in Nagele

Gesteunde projecten

Welke aanvragen heeft SBBK sinds de oprichting gehonoreerd?

Stichting Toon Hermanshuis is gesteund met een subsidie. Kinderboerderij Emmelerbos heeft een bedrag ontvangen voor de aanschaf van een speeltoestel. Stichting Balansruiters heeft meerdere malen aanvragen ingediend die alle zijn toegekend. Hetzelfde geldt voor de Stichting Leergeld. Deze stichting zorgt ervoor dat jongeren uit gezinnen met een zorgelijke financiële situatie dankzij fondsengeld van o.a. SBBK deel kunnen nemen aan het sociale leven. Ook hebben organisaties als Jongeren en Rouw en Zonnebloemafdelingen in Noordoostpolder niet tevergeefs een beroep gedaan op de SBBK, net als dorpen voor de bouw van een urnenmuur op dorpsbegraafplaatsen. Mede dankzij de bijdragen van SBBK heeft welzijnsorganisatie Carrefour het project Wiekenttalent diverse jaren kunnen uitvoeren. Dit project laat jeugd vanuit allerlei achtergronden kennismaken met de mogelijkheden die er zijn om je eigen talenten te ontwikkelen.

Project: Polderwind

Jaar: 2021

Initiatief: Realisatie kunstwerk Polderwind

Aanvrager: Promotie Commissie Marknesse

Op initiatief van bewoners van Marknesse (Promotie Commissie Marknesse) en veel vrijwilligers is dit kunstwerk tot stand gekomen met ondersteuning van fondsengeld van de SBBK.

 

Project: Duofiets Isidorus Hoeve

Jaar: 2021

Initiatief: Duofiets

Aanvrager: Gezinshuis Isidorus Hoeve

Gezinshuis Isidorus Hoeve in Luttelgeest heeft een feestje gehad, want SBBK (Stichting Beheer Voormalig Bezit Kruisvereniging Noordoostpolder) heeft vanuit haar fonds een mooie nieuwe duofiets gefinancierd. De vier bewoners zijn hier erg blij mee, omdat zij in het buitengebied wonen en nu heerlijk met deze fiets naar bijvoorbeeld Emmeloord of Vollenhove kunnen fietsen. Zo kunnen zij makkelijker voor een boodschap of een bezoekje op pad, want ze houden erg van gezelligheid, een praatje, actief bezig zijn en van de buitenlucht. 

Project: Duofiets woonzorgcentrum Wittesteijn Emmeloord

Jaar: 2019

Initiatief: Duofiets Wittesteijn

Aanvrager: Woonzorgcentrum Wittesteijn

Dankzij de Stichting Beheer Voormalig Bezit Kruisvereniging (SBBK) Noordoostpolder beschikt woonzorgcentrum Wittesteijn over twee prachtige duo fietsen. De SBBK zorgde voor trapondersteuning bij de ene fiets en schonk ook nog een tweedehands duofiets met ondersteuning. Sindsdien trekken de bewoners er regelmatig op uit in Emmeloord. Welzijnsmedewerker Anneke van Keulen en welzijnsassistente Aukje Kooij hebben het er maar druk mee. “Door de ondersteuning kan iedereen er nu makkelijk op fietsen,” vertelt Anneke. “Zonder ondersteuning kom je geen brug of heuvel op.”

Iedereen mag de fietsen gebruiken: vrijwilligers, personeel, familie, ja zelfs de buurt mag erop fietsen. Zo’n eerste keer is wel even wennen, blijkt. Aukje: “De reactie bij bewoners is vaak: ‘Oh nee, dat durf ik niet.’ Maar als we ze eerst rustig eens laten zitten en we doen een klein rondje voor het huis, dan is het vaak al in orde. Dan vindt men het geweldig.” Dankzij de fietsen wordt de wereld voor de bewoners een stuk groter. “Nu zijn ze niet meer veroordeeld tot het terras, maar kunnen ze heel Emmeloord verkennen. De Urkervaart is binnen handbereik,” legt Anneke uit. Maar er zijn veel meer voordelen van de fiets op te noemen. Aukje: “De bewoners krijgen hun dagelijkse portie beweging. Het is ideaal voor mensen die onrustig zijn. Die onrust verdwijnt zodra we de weg op zijn. Verder is het natuurlijk een mooie dagbesteding en je hebt samen enorm veel plezier.”

In het straatbeeld is de duofiets inmiddels een vertrouwd gezicht. “Op de fiets kunnen de bewoners ontspannen om zich heen kijken. Ze zwaaien naar alles en iedereen en automobilisten zwaaien en toeteren net zo hard terug,” vertelt Aukje. “En als we terugkomen in Wittesteijn dan hebben ze hele verhalen. Laatst heb ik met vier mensen achter elkaar rondjes gefietst. Dat was in één woord: ge-wel-dig!” Anneke knikt. “Als zij blij zijn, ben ik ook blij.”

Project: Rode Kruis Noordoostpolder

Jaar: 2019

Initiatief: Nieuwe AED en reanimatiepoppen voor het Rode Kruis Noordoostpolder

Aanvrager: Rode Kruis Noordoostpolder

Het Rode Kruis Noordoostpolder heeft een nieuwe AED (Automatische Externe Defibrilator), 2 reanimatiepoppen en drie oefen-AED’s kunnen aanschaffen dankzij een gift van de Stichting Beheer Voormalig Bezit Kruisverening Noordoostpolder (SBBK).
De organisatie kan de AED inzetten voor noodsituaties tijdens sportwedstrijden, evenementen, enz.

Het Rode Kruis richt zich op het verstrekken van noodhulp en evenementenhulp. Een belangrijk onderdeel van de opleiding en training van de vrijwilligers is het leren reanimeren en het gebruik van de AED. De vrijwilligers zijn allemaal in het bezit van een EHBO-diploma, vaak met diverse specialisaties.

Op 21 november 2019 heeft het Rode Kruis NOP uit handen van Klaas Wester van het SBBK het materiaal ter waarde van € 5.000 ontvangen.

Project: Duofiets Ens

Jaar: 2017

Initiatief: Duofiets Ens

Aanvrager: Ens&co

Een duofiets voor de inwoners van Ens. De SBBK heeft het eigen fonds aangesproken om een financiële ondersteuning voor een duofiets toe te kennen. Van de fiets maken velen gebruik.

Aanvraag indienen

Het is mogelijk zelf een aanvraag in te dienen voor financiële ondersteuning van uw project.