Nieuwe aanvragen

Ieder jaar houdt het bestuur van de SBBK vergaderingen in januari, april, juli en oktober. De eerstvolgende vergadering is op 9 januari 2023. Voor 6 januari kunt u aanvragen indienen voor projecten en activiteiten op het gebied van zorg en welzijn in Noordoostpolder.

Voorbeeldprojecten

Toezeggingen 2020 / 2021 / 2022

Toezeggingen onder andere aan:

 • Hoeve Marant - Cradle
 • Ens & Co - Bloembakken
 • Triade-Vitree ‘De Phoenix’ - Smart TV
 • Dorpsbelang Ens - Urnenmuur
 • Dorpsbelang Luttelgeest - Pannakooi op het FloraSportPlein
 • Promotiecommissie Marknesse - Kunstwerk Fietsrustpunt
 • InteractContour - Duofiets
 • Stichting Cliëntenvervoer ZONL - Rolstoelbus voor bewoners
 • Buurtvereniging Emmelhage - Ontmoetingsplaats ‘Cocon’
 • Zorgboerderij "Op de Wurf" - Tovertafel
 • Stichting Balansruiters - Aankoop paard
 • Stichting Bureau Gelijke Behandeling - Boeken taalles AZC
 • ‘Het Revelsanthuis’ Emmeloord - Duofiets
 • Zorgboerderij "Op de Wurf" - Tweedehands scootmobiel
 • Dorpsbelang Kraggenburg - Urnenmuur

Ode aan de vrijwilligers Zorgboerderij "Op de Wurf" in Nagele

Project: Lichtjesavond Ens

Jaar: 2022

Initiatief: Lichtjesavond Ens

Aanvrager: Ens

Zaterdag 19 november 2022 is op de begraafplaats in Ens voor de eerste keer een Lichtjesavond gehouden. Bezoekers kregen gelegenheid om in gedachten stil te staan bij overleden dierbaren. Ruim voor aanvang stonden mensen van alle leeftijden klaar voor de wandeling langs sfeervol verlichte paden op de begraafplaats. Ook was voor achtergrondmuziek gezorgd.

De basisscholen in Ens hebben tijdens de lessen aandacht besteed aan rouw en verlies. De Happy Stones, die de leerlingen daarbij maakten, werden tijdens de lichtjesavond in een hart van lichtjes voor de urnenmuur gelegd. De avond bood de bezoekers, ieder op zijn eigen manier, mooie momenten van herinnering. De gesprekken tijdens de koffie gaven troost en verbinding. Deze avond werd mede mogelijk gemaakt dankzij o.a. een bijdrage uit het SBBK-fonds.

Project: Nieuw paard voor Balansruiters

Jaar: 2022

Initiatief: Nieuw paard voor rijlessen mensen met een beperking

Aanvrager: Balansruiters Emmeloord

Dankzij o.a. een donatie door SBBK Noordoostpolder heeft stichting ‘Balansruiters’ een nieuw paard kunnen aanschaffen, Lizzy. Lizzy is één van de zeven paarden waarop mensen met een beperking paardrijles krijgen. Lizzy is lief en zadelmak.  Nu ze wat ouder is, ze is 15 jaar, is zij rustiger geworden, wat goed van pas komt tijdens de paardrijlessen. Bij de Balansruiters zijn veel vrijwilligers actief. Ook zij genieten van de paardrijlessen. Het paard is daarbij de verbindende factor. Paardrijles biedt voor de ruiters ontspanning en contact met het paard en anderen. Het versterkt hun gevoel van eigenwaarde, omdat zij, net als valide mensen, kunnen deelnemen aan deze sport.

Vrijwilligers kunnen bij de Balansruiters iets betekenen voor mensen met een beperking. Ruiters en vrijwilligers zijn samen met het paard in beweging. Dat geeft veel voldoening. Eén vrijwilliger daarover: “Fantastisch om te zien hoe er connectie ontstaat tussen ruiter en paard, met als gevolg blije gezichten. Daar doe je het voor!” De vrijwilligers verzorgen verder de paarden, de stallen, de paardenbak en nemen bestuurlijke activiteiten op zich. www.balansruiters.nl

Met de bijdrage stimuleert SBBK Noordoostpolder het welzijn van ruiters en vrijwilligers van de Balansruiters.

Project: Polderwind

Jaar: 2021

Initiatief: Realisatie kunstwerk Polderwind

Aanvrager: Promotie Commissie Marknesse

Op initiatief van bewoners van Marknesse (Promotie Commissie Marknesse) en veel vrijwilligers is dit kunstwerk tot stand gekomen met ondersteuning van fondsengeld van de SBBK.

 

Project: Duofiets woonzorgcentrum Wittesteijn

Jaar: 2019

Initiatief: Duofiets Wittesteijn

Aanvrager: Woonzorgcentrum Wittesteijn

Dankzij de Stichting Beheer Voormalig Bezit Kruisvereniging (SBBK) Noordoostpolder beschikt woonzorgcentrum Wittesteijn over twee prachtige duo fietsen. De SBBK zorgde voor trapondersteuning bij de ene fiets en schonk ook nog een tweedehands duofiets met ondersteuning. Sindsdien trekken de bewoners er regelmatig op uit in Emmeloord. Welzijnsmedewerker Anneke van Keulen en welzijnsassistente Aukje Kooij hebben het er maar druk mee. “Door de ondersteuning kan iedereen er nu makkelijk op fietsen,” vertelt Anneke. “Zonder ondersteuning kom je geen brug of heuvel op.”

Iedereen mag de fietsen gebruiken: vrijwilligers, personeel, familie, ja zelfs de buurt mag erop fietsen. Zo’n eerste keer is wel even wennen, blijkt. Aukje: “De reactie bij bewoners is vaak: ‘Oh nee, dat durf ik niet.’ Maar als we ze eerst rustig eens laten zitten en we doen een klein rondje voor het huis, dan is het vaak al in orde. Dan vindt men het geweldig.” Dankzij de fietsen wordt de wereld voor de bewoners een stuk groter. “Nu zijn ze niet meer veroordeeld tot het terras, maar kunnen ze heel Emmeloord verkennen. De Urkervaart is binnen handbereik,” legt Anneke uit. Maar er zijn veel meer voordelen van de fiets op te noemen. Aukje: “De bewoners krijgen hun dagelijkse portie beweging. Het is ideaal voor mensen die onrustig zijn. Die onrust verdwijnt zodra we de weg op zijn. Verder is het natuurlijk een mooie dagbesteding en je hebt samen enorm veel plezier.”

In het straatbeeld is de duofiets inmiddels een vertrouwd gezicht. “Op de fiets kunnen de bewoners ontspannen om zich heen kijken. Ze zwaaien naar alles en iedereen en automobilisten zwaaien en toeteren net zo hard terug,” vertelt Aukje. “En als we terugkomen in Wittesteijn dan hebben ze hele verhalen. Laatst heb ik met vier mensen achter elkaar rondjes gefietst. Dat was in één woord: ge-wel-dig!” Anneke knikt. “Als zij blij zijn, ben ik ook blij.”

Project: Rode Kruis Noordoostpolder

Jaar: 2019

Initiatief: Nieuwe AED en reanimatiepoppen voor het Rode Kruis Noordoostpolder

Aanvrager: Rode Kruis Noordoostpolder

Het Rode Kruis Noordoostpolder heeft een nieuwe AED (Automatische Externe Defibrilator), 2 reanimatiepoppen en drie oefen-AED’s kunnen aanschaffen dankzij een gift van de Stichting Beheer Voormalig Bezit Kruisverening Noordoostpolder (SBBK).
De organisatie kan de AED inzetten voor noodsituaties tijdens sportwedstrijden, evenementen, enz.

Het Rode Kruis richt zich op het verstrekken van noodhulp en evenementenhulp. Een belangrijk onderdeel van de opleiding en training van de vrijwilligers is het leren reanimeren en het gebruik van de AED. De vrijwilligers zijn allemaal in het bezit van een EHBO-diploma, vaak met diverse specialisaties.

Op 21 november 2019 heeft het Rode Kruis NOP uit handen van Klaas Wester van het SBBK het materiaal ter waarde van € 5.000 ontvangen.

Aanvraag indienen

Het is mogelijk zelf een aanvraag in te dienen voor financiële ondersteuning van uw project.