Nieuwe aanvragen


In 2021 staan nog 3 vergaderingen ( april, juli en oktober) gepland door het bestuur van de SBBK.
Ook dan is het weer mogelijk aanvragen voor financiële ondersteuning van projecten ten behoeve van zorg en welzijn activiteiten in te dienen.


SBBK-NOP in coronatijd
Ondanks het feit dat het bestuur van de Stichting Beheer Voormalig Bezit Kruiswerk Noordoostpolder niet in levende lijve bij elkaar kon en mocht komen, zijn de werkzaamheden vanaf maart jl.2020 wel door gegaan.
Onze vergaderingen van 2020 hebben wij digitaal uitgevoerd. Hierdoor hebben toch de aanvragen van een aantal organisaties en één voor een mens in nood, tot besluitvorming geleid. Het resultaat is geweest dat men projecten kon opstarten en/of activiteiten doorgang kon laten vinden.
Wij hebben bijdragen toegekend aan o.a.:
• MFC Rutten,
• St. Toon Herman Huis,
• Kinderboerderij Emmelerbos,
• Dorpsbelang Rutten,
• St. Bijzonder Waardevol
• Gezinshuis Isidorishoeve Luttelgeest
Via een stichting voor maatschappelijk werk hebben we er voor gezorgd dat men een noodzakelijk attribuut voor een mens in de knoei kon aanschaffen.
Wellicht ten overvloede willen wij er nog eens op wijzen dat de SBBK geen kwantiteitscriterium hanteert. Hiermee is bedoeld dat men na een aanvraag geen 1, 2, of 3 jaar hoeft te wachten voor het indienen van een verzoek voor een nieuwe bijdrage. Ook maatschappelijk werk organisaties die zich inzetten voor cliënten met problemen, waarvoor perse geen voorliggende voorzieningen zijn geregeld, kunnen hun casus aan het bestuur van SBBK-NOP voorleggen. Wel dienen de aanvragen gericht te zijn op projecten of activiteiten die een directe relatie hebben met (gezondheids)zorg en welzijn in de gemeente Noordoostpolder.
Tot 10 april 2021 kunnen nog aanvragen ingediend worden. Op 19 april zal het bestuur over de aanvragen beslissen en - mits voorzien van de gevraagde en vereiste gegevens – aanvragers zo spoedig mogelijk berichten.

 

-----------------------------------------------------------------------------------Voor nadere informatie:
Anneke Keur, secretaris.
06 23675017.

Op de website staat vermeld wat de criteria zijn waaraan een aanvraag moet voldoen.
Indien gewenst kunnen vragen over (on)mogelijkheden gesteld worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vergaderingen zijn op de maandagen;
20 juli en 19 oktober 2020.
Aanvragen kunnen tot 1 week vóór een vergadering worden ingediend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Anneke Keur, tel.nr.06 23675017

Ode aan de vrijwilliger

In januari 2020 heeft Hester Kuper weer een organisatie met vrijwilligers,
de Ode aan de vrijwilliger"' met een attentie beloond.
Dit jaar is de ode toegekend aan de vrijwilligers (80) van de Stichting
Terminale Thuis Hulp NOP-Urk.
De attentie ( een waarde bon voor de Intratuin) is overhandigd aan de
voorzitter van de TTH, mevrouw Aalbersberg.
De Intratuin heeft hier ook een duit in het zakje gedaan.

Hesterpr

 

Hester Kuper heeft namens de SBBK en samen met de HEMA, een Hema bon aan alle vrijwilligers van het Vrouwen Cenrum Emmeloord
toegekend.
Het bestuur van de SBBK gaat jaarlijks in haar oktober vergadering een organisatie met vrijwilligers verblijden met een Kerst presentje.

vrouwencentrum

Marion van Voorde ( coördinator)en Anneke Neve ( Voorzitter) ontvangen van Hester Kuper het cadeau.

In 2018 is de Ode aan de vrijwilliger toegekend aan de vrijwilligers van de Voedselbank.

Voorbeeld Projecten.

Welke aanvragen heeft SBBK sinds de oprichting gehonoreerd?

De stichting Toon Hermanshuis is gesteund met een bijdrage. Kinderboerderij in het Emmelerbos heeft een bedrag ontvangen voor de aanschaf van een speeltoestel. De Stichting Balansruiters heeft meerdere malen aanvragen ingediend die alle zijn toegekend. Hetzelfde geldt voor de Stichting Leergeld. Deze stichting zorgt ervoor dat jongeren uit gezinnen met een precaire financiële situatie dankzij de financiële bijdragen van o.a. SBBK deel kunnen nemen aan het maatschappelijk verkeer. Maar ook organisaties als Jongeren en Rouw, bouw van een urnenmuur op dorpsbegraafplaatsen, Zonnebloemafdelingen in NOP en de regio Noordoostpolder hebben niet te vergeefs een beroep gedaan op de SBBK. Mede dankzij de bijdragen van SBBK heeft Carrefour het project Wiekenttalent, een project dat jeugd uit allerlei milieus kennis laat maken met de mogelijkheden die je hebt om je eigen talenten te ontwikkelen, diverse jaren kunnen uitvoeren.

Luttelgeest 3-2 2021

sbbk

Gezinshuis Isidorus Hoeve te Luttelgeest heeft een feestje gehad, want wij hebben een mooie nieuwe duo fiets in onze schuur staan.
Deze fiets met trapondersteuning is door de SBBK (Stichting Beheer Voormalig Bezit Kruisvereniging Noordoostpolder) gefinancierd.
Wij, de vier bewoners, )zijn hier erg blij mee omdat wij in het buitengebied wonen en nu heerlijk met deze fiets naar bijvoorbeeld Emmeloord of Vollenhove kunnen fietsen. Zo kunnen wij makkelijker voor een boodschap of een bezoekje op pad.
Wij houden namelijk heel erg van gezelligheid, een praatje, actief bezig zijn en van de buitenlucht.
Dus is deze fiets een mooie aanwinst en zijn wij erg blij mee!
SBBK en fietswinkel Nijensteen heel erg bedankt,
namens Yasin, Sunaiksh, Abdullah en Sander en alle begeleiding.

Duofiets Wittesteijn

De duo fiets van Wittesteijn brengt rust
Dankzij de Stichting Beheer Voormalig Bezit Kruisvereniging (SBBK) Noordoostpolder beschikt woonzorgcentrum Wittesteijn over twee prachtige duo fietsen. Het SBBK zorgde voor trapondersteuning bij de ene fiets en schonk ook nog een tweedehands duo fiets met ondersteuning. Sindsdien kiezen de bewoners veelvuldig het ruime sop in Emmeloord. Welzijnsmedewerker Anneke van Keulen en welzijn assistent Aukje Kooij hebben het er maar druk mee. “Door de ondersteuning kan iedereen er nu makkelijk op fietsen,” vertelt Anneke. “Zonder ondersteuning kom je geen brug of heuvel op.”
Iedereen mag de fietsen gebruiken: vrijwilligers, personeel, familie, ja zelfs de buurt mag erop fietsen. Zo’n eerste keer is wel even wennen, blijkt. Aukje: “De reactie bij bewoners is vaak: ‘Oh nee, dat durf ik niet.’ Maar als we ze eerst rustig eens laten zitten en we doen een klein rondje voor het huis, dan is het vaak al in orde. Dan vindt men het geweldig.” Dankzij de fietsen wordt de wereld voor de bewoners een stuk groter. “Nu zijn ze niet meer veroordeeld tot het terras, maar kunnen ze heel Emmeloord verkennen. De Urkervaart is binnen handbereik,” legt Anneke uit. Maar er zijn veel meer voordelen van de fiets op te noemen. Aukje: “De bewoners krijgen hun dagelijkse portie beweging. Het is ideaal voor mensen die onrustig zijn. Die onrust verdwijnt zodra we de weg op zijn. Verder is het natuurlijk een mooie dagbesteding en je hebt samen enorm veel plezier.”
In het straatbeeld is de duo fiets inmiddels een vertrouwd gezicht. “Op de fiets kunnen de bewoners ontspannen om zich heen kijken. Ze zwaaien naar alles en iedereen en automobilisten zwaaien en toeteren net zo hard terug,” vertelt Aukje. “En als we terug komen op Wittesteijn dan hebben ze hele verhalen. Laatst heb ik met vier mensen achter elkaar rondjes gefietst. Dat was in één woord: ge-wel-dig!” Anneke knikt. “Als zij blij zijn, ben ik ook blij.”

duofiets wittesteijn kl

Duo Fiets voor inwoners van Ens

Een Duo fiets voor de inwoners van Ens.

De SBBK heeft een financiële ondersteuning voor een Duo fiets toegekend .
Hier wordt door velen al gebruik gemaakt.

duofiets

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Twee inwoners van Ens.

Rode kruis

Nieuwe AED en reanimatiepoppen voor het Rode Kruis NOP
 

Het Rode Kruis Noordoostpolder heeft een nieuwe AED, 2 reanimatiepoppen en drie oefen AED’s kunnen aanschaffen.rode Kruiskl
Het materiaal is aangeschaft dankzij een gift van de Stichting Beheer Voormalig Bezit Kruisverening Noordoostpolder (SBBK).
De AED kan gebruikt worden in noodsituaties bij inzetten zoals bij sportwedstrijden, evenementen ed.

Op 21 november heeft het Rode Kruis NOP uit handen van Klaas Wester van het SBBK het materiaal ter waarde van € 5.000 ontvangen.

Het Rode Kruis richt zich op het verstrekken van noodhulp en evenementenhulp.
Een belangrijk onderdeel van de opleiding en training van haar vrijwilligers is het leren reanimeren en het gebruik van de AED (Automatische Externe Defibrilator) .
Haar vrijwilligers zijn allemaal in het bezit van een EHBO diploma veelal met diverse specialisaties.

(op de foto van links naar rechts, Mary Wheeler, Klaas Wester en Marcel Collewijn)

Het Steunpunt

 mozaiek steunpunt
Een voorbeeld van een financiële ondersteuning van de SBBK voor “Het Steunpunt” in Ens.
Basis scholen uit Ens hebben twee mozaïeken gemaakt ter verfraaiing van het gebouw.

Stichting Leergeld

Geholpen door een bijdrage van de SBBK kan de stichting Leergeld haar doelstelling : alle kinderen mogen meedoen 

realiseren. Nu meedoen is straks meetellen?

In veel gezinnen is het de laatste jaren moeilijker haalbaar om de opgroeiende kinderen te laten deelnemen aan bv

- activiteiten op school

- sportclub

- muziekschool

- of de balletles

- of andere wens

Belangrijk voor kinderen. Ze verbreden hun horizon en leggen sociale contacten.

Het is echter niet meer vanzelfsprekend dat het kind echt kan meedoen.

Te vaak moet een kind afhaken, omdat er in het gezin gewoon geen geld meer voor is.

Om deze kinderen de mogelijkheid te geven voluit aan het sociale leven van leeftijdgenoten deel te nemen is de Stichting Leergeld.