POLDERWIND

Door initiatief van bewoners van Marknesse ( Promotie commissie Marknesse) en veel vrijwilligers is dit kunstwerk tot stand gekomen met ondersteuning van een financiële bijdrage van de SBBK.

Toezeggingen 2020 / 2021

Toezeggingen onder andere aan:

 • Hoeve Marant - Cradle
 • Ens & Co - Bloembakken
 • Triade Vitree - TV
 • "De Bosrand" zorgboerderij - Atributen snoezelruimte
 • Dorpsbelang Ens - Urnenmuur begraafplaats
 • Dorpsbelang Luttelgeest - Pannakooi
 • "Op de Wurf" zorgboerderij - Boombank
 • Toon Hermanshuis - Activiteiten
 • MFC Rutten - Inrichting keuken
 • Stichting Kinderboerderij Emmelerbos - Zonnepanelen
 • Stichting Bijzonder waardevol - Opstartsubsidie
 • InteractContour - Duofiets

Nieuwe aanvragen


In 2022 staan 4 vergaderingen gepland door het bestuur van de SBBK.

 • 17 januari
 • 18 april
 • 18 juli
 • 17 oktober

Ook dan is het weer mogelijk aanvragen voor financiële ondersteuning van projecten ten behoeve van zorg en welzijn activiteiten in te dienen.

Voorbeeld Projecten.

Welke aanvragen heeft SBBK sinds de oprichting gehonoreerd?

De stichting Toon Hermanshuis is gesteund met een bijdrage. Kinderboerderij in het Emmelerbos heeft een bedrag ontvangen voor de aanschaf van een speeltoestel. De Stichting Balansruiters heeft meerdere malen aanvragen ingediend die alle zijn toegekend. Hetzelfde geldt voor de Stichting Leergeld. Deze stichting zorgt ervoor dat jongeren uit gezinnen met een precaire financiële situatie dankzij de financiële bijdragen van o.a. SBBK deel kunnen nemen aan het maatschappelijk verkeer. Maar ook organisaties als Jongeren en Rouw, bouw van een urnenmuur op dorpsbegraafplaatsen, Zonnebloemafdelingen in NOP en de regio Noordoostpolder hebben niet te vergeefs een beroep gedaan op de SBBK. Mede dankzij de bijdragen van SBBK heeft Carrefour het project Wiekenttalent, een project dat jeugd uit allerlei milieus kennis laat maken met de mogelijkheden die je hebt om je eigen talenten te ontwikkelen, diverse jaren kunnen uitvoeren.

Luttelgeest 3-2 2021

sbbk

Gezinshuis Isidorus Hoeve te Luttelgeest heeft een feestje gehad, want wij hebben een mooie nieuwe duo fiets in onze schuur staan.
Deze fiets met trapondersteuning is door de SBBK (Stichting Beheer Voormalig Bezit Kruisvereniging Noordoostpolder) gefinancierd.
Wij, de vier bewoners, )zijn hier erg blij mee omdat wij in het buitengebied wonen en nu heerlijk met deze fiets naar bijvoorbeeld Emmeloord of Vollenhove kunnen fietsen. Zo kunnen wij makkelijker voor een boodschap of een bezoekje op pad.
Wij houden namelijk heel erg van gezelligheid, een praatje, actief bezig zijn en van de buitenlucht.
Dus is deze fiets een mooie aanwinst en zijn wij erg blij mee!
SBBK en fietswinkel Nijensteen heel erg bedankt,
namens Yasin, Sunaiksh, Abdullah en Sander en alle begeleiding.

Duofiets Wittesteijn

De duo fiets van Wittesteijn brengt rust
Dankzij de Stichting Beheer Voormalig Bezit Kruisvereniging (SBBK) Noordoostpolder beschikt woonzorgcentrum Wittesteijn over twee prachtige duo fietsen. Het SBBK zorgde voor trapondersteuning bij de ene fiets en schonk ook nog een tweedehands duo fiets met ondersteuning. Sindsdien kiezen de bewoners veelvuldig het ruime sop in Emmeloord. Welzijnsmedewerker Anneke van Keulen en welzijn assistent Aukje Kooij hebben het er maar druk mee. “Door de ondersteuning kan iedereen er nu makkelijk op fietsen,” vertelt Anneke. “Zonder ondersteuning kom je geen brug of heuvel op.”
Iedereen mag de fietsen gebruiken: vrijwilligers, personeel, familie, ja zelfs de buurt mag erop fietsen. Zo’n eerste keer is wel even wennen, blijkt. Aukje: “De reactie bij bewoners is vaak: ‘Oh nee, dat durf ik niet.’ Maar als we ze eerst rustig eens laten zitten en we doen een klein rondje voor het huis, dan is het vaak al in orde. Dan vindt men het geweldig.” Dankzij de fietsen wordt de wereld voor de bewoners een stuk groter. “Nu zijn ze niet meer veroordeeld tot het terras, maar kunnen ze heel Emmeloord verkennen. De Urkervaart is binnen handbereik,” legt Anneke uit. Maar er zijn veel meer voordelen van de fiets op te noemen. Aukje: “De bewoners krijgen hun dagelijkse portie beweging. Het is ideaal voor mensen die onrustig zijn. Die onrust verdwijnt zodra we de weg op zijn. Verder is het natuurlijk een mooie dagbesteding en je hebt samen enorm veel plezier.”
In het straatbeeld is de duo fiets inmiddels een vertrouwd gezicht. “Op de fiets kunnen de bewoners ontspannen om zich heen kijken. Ze zwaaien naar alles en iedereen en automobilisten zwaaien en toeteren net zo hard terug,” vertelt Aukje. “En als we terug komen op Wittesteijn dan hebben ze hele verhalen. Laatst heb ik met vier mensen achter elkaar rondjes gefietst. Dat was in één woord: ge-wel-dig!” Anneke knikt. “Als zij blij zijn, ben ik ook blij.”

duofiets wittesteijn kl

Duo Fiets voor inwoners van Ens

Een Duo fiets voor de inwoners van Ens.

De SBBK heeft een financiële ondersteuning voor een Duo fiets toegekend .
Hier wordt door velen al gebruik gemaakt.

duofiets

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Twee inwoners van Ens.

Rode kruis

Nieuwe AED en reanimatiepoppen voor het Rode Kruis NOP
 

Het Rode Kruis Noordoostpolder heeft een nieuwe AED, 2 reanimatiepoppen en drie oefen AED’s kunnen aanschaffen.rode Kruiskl
Het materiaal is aangeschaft dankzij een gift van de Stichting Beheer Voormalig Bezit Kruisverening Noordoostpolder (SBBK).
De AED kan gebruikt worden in noodsituaties bij inzetten zoals bij sportwedstrijden, evenementen ed.

Op 21 november heeft het Rode Kruis NOP uit handen van Klaas Wester van het SBBK het materiaal ter waarde van € 5.000 ontvangen.

Het Rode Kruis richt zich op het verstrekken van noodhulp en evenementenhulp.
Een belangrijk onderdeel van de opleiding en training van haar vrijwilligers is het leren reanimeren en het gebruik van de AED (Automatische Externe Defibrilator) .
Haar vrijwilligers zijn allemaal in het bezit van een EHBO diploma veelal met diverse specialisaties.

(op de foto van links naar rechts, Mary Wheeler, Klaas Wester en Marcel Collewijn)

Het Steunpunt

 mozaiek steunpunt
Een voorbeeld van een financiële ondersteuning van de SBBK voor “Het Steunpunt” in Ens.
Basis scholen uit Ens hebben twee mozaïeken gemaakt ter verfraaiing van het gebouw.